top of page

D1 kategorija ("minibus") - Vse, kar morate vedeti o D1 kategoriji vozniškega dovoljenja

V Sloveniji poznamo več kategorij vozniških dovoljenj, med njimi pa je tudi kategorija D1, ki je namenjena vožnji manjših avtobusov. V tem blogu bomo podrobneje predstavili, kaj zajema D1 kategorija, kdo jo lahko pridobi in kakšne so njene prednosti. Hkrati smo


Kaj je D1 kategorija?

D1 kategorija vozniškega dovoljenja v Sloveniji omogoča vožnjo manjših avtobusov. Vozila, ki jih zajema ta kategorija, so namenjena prevozu potnikov in imajo največ 16 sedežev poleg sedeža voznika. Poleg tega dolžina teh vozil ne sme presegati 8 metrov. Gre za kategorijo, ki je še posebej uporabna za voznike, ki želijo voziti manjše avtobuse za različne namene, kot so turistični prevozi, prevoz delavcev ali šolski prevozi.


Kdo lahko pridobi D1 kategorijo?

Za pridobitev vozniškega dovoljenja kategorije D1 mora kandidat izpolnjevati določene pogoje. Najprej mora imeti že pridobljeno vozniško dovoljenje kategorije B, ki omogoča vožnjo osebnih vozil. Poleg tega mora biti star najmanj 21 let. Kandidat mora opraviti tudi teoretični in praktični del izpita za kategorijo D1.

Teoretični del izpita vključuje vprašanja o cestnoprometnih predpisih, varnosti v cestnem prometu in tehničnih značilnostih vozil. Izpitna pola je sestavljena iz štiridesetih vprašanj zaprtega tipa (a, b, c). Pogoj za uspešno opravljen teoretični del izpita je, da kandidat dosežena 88% pravilnih odgovorov. Po Praktični del izpita pa preverja kandidatove sposobnosti pri vožnji manjšega avtobusa, vključno z manevriranjem, parkiranjem in prevozom potnikov.


Postopek pridobitve D1 kategorije

Pridobitev D1 kategorije se začne s prijavo pri eni izmed šol voženj, ki ponujajo to usposabljanje za D1 kategorijo. Program vključuje teoretične in praktične ure, ki so namenjene pripravi kandidata na izpit. Po opravljenih teoretičnih urah sledi teoretični izpit, nato pa še praktični del izobraževanja, kjer kandidat pridobi izkušnje pri vožnji manjšega avtobusa. Tečaj CPP za D1 kategorijo traja 2 dneva po 4 šolske ure na dan, skupno 8 ur. Prisotnost je obvezna vseh 8 ur. Tečaj CPP kandidat lahko opravi tudi online oz. preko video povezave. Več o CPP tečaju online si lahko preberete tudi v našem blogu.

Po uspešno opravljenem praktičnem delu, ki traja v obsegu 20 ur, sledi praktični izpit pred izpitno komisijo. Ko kandidat uspešno opravi vse dele izpita, prejme vozniško dovoljenje kategorije D1.


Prednosti D1 kategorije

Pridobitev vozniškega dovoljenja kategorije D1 prinaša več prednosti. Prvič, omogoča večjo fleksibilnost pri iskanju zaposlitve, saj je povpraševanje po voznikih manjših avtobusov v zadnjih letih skokoviti naraslo.. Številna podjetja, kot so turistične agencije, šole in podjetja, ki se ukvarjajo s prevozom delavcev, potrebujejo voznike z D1 kategorijo.

Drugič, pridobitev te kategorije omogoča voznikom, da razširijo svoje znanje in izkušnje v prometu, kar lahko pripomore k boljši varnosti na cesti. Večja vozila zahtevajo več odgovornosti in pozornosti, kar voznikom pomaga razvijati njihove vozniške sposobnosti.


Kdo potrebuje D1 kategorijo?

D1 kategorija je idealna za tiste, ki se želijo ukvarjati s prevozom potnikov na krajših razdaljah ali v manjših skupinah. To vključuje voznike turističnih avtobusov, voznikov šolskih avtobusov ali prevoznikov za posebne dogodke. Prav tako je uporabna za podjetja, ki potrebujejo prevoz zaposlenih ali strank v manjših skupinah.


Zaključek

Vozniško dovoljenje kategorije D1 je odlična izbira za tiste, ki želijo razširiti svoje vozniške sposobnosti in pridobiti dodatne možnosti zaposlitve. Če vas zanima prevoz manjših skupin potnikov in bi radi delali kot voznik manjšega avtobusa, je pridobitev D1 kategorije prava izbira za vas. S pravim usposabljanjem in izkušnjami lahko postanete profesionalni voznik, ki je sposoben varno in učinkovito prevažati potnike na različnih razdaljah. Če ste se našli v omenjenem blogu nas kontaktirajte in opravite izpit za D1 kategorijo pri nas.




Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page